Ayurvedische Massage en Massagetherapie

Al duizenden jaren geleden waren in India de voordelen van zowel preventief als curatief gebruik van olie op het lichaam bekend. Traditioneel werd het dan ook als zelftherapie in de vorm van massage binnen de familiekringen toegepast om de gezondheid zo goed mogelijk op peil te houden.

De olie kon op verschillende manieren worden toegepast: voor het gehele lichaam (abhyanga), voor op het hoofd (shiroabhyanga), de voeten (padabhyanga), de ogen (netrabasti), de oren (karnapurana) en op specifieke energiepunten (marmabhyanga).

Binnen de Ayurveda wordt tevens rekening gehouden met de constitutie, de disbalans, de omstandigheid en het seizoen. Dit betekent dat bij ieder mens en op elk moment steeds weer opnieuw bekeken moet worden hoe de behandeling het best tot zijn recht komt. Zo zal er bij een vata- type (waarbij het element lucht hoog is) veelal als basisolie voor sesamolie gekozen worden, bij een pitta-type (met een teveel aan vuur) meer olijf- of kokosolie) en bij een kapha type (met een teveel aan water/aarde) mosterdolie worden gebruikt. Ghee wordt in het algemeen voor alle types aangeraden omdat deze het meest voedend en herstellend (sattvisch) werkt.

De Ayurvedische massage onderscheidt zich van de meeste andere massages door het gebruik van de diverse kruidenoliën (taila’s). Zowel op fysiologisch als op energetisch niveau werken deze oliën goed door. In India wordt de massage binnen klinieken voornamelijk als techniek en als onderdeel van de therapie gezien. Binnen de wellness sector wordt meer de nadruk gelegd op het ontspanningsgehalte.

Ayurvedische Massage

Behandelkamer Ayurvedische massage

Abhyanga

De abhyanga is één van de vele soorten oliebehandelingen, snehana. Ze is een totale lichaamsmassage waarbij ook het hoofd en gezicht worden behandeld. De algemene werking ervan is dat ze de dosha´s vata, pitta en kapha weer in balans brengt. De keuze van de oliën is afhankelijk van iemands constitutie en klachten. Een abhyanga kan worden gegeven ter behoud van onze gezondheid (preventief) en bij indicaties als b.v. slaapproblemen, stress, oververmoeidheid, chronische pijn, spierproblemen en huidproblemen. Ook vierhandige uitvoering (met 2 masseurs) mogelijk in mijn praktijk.

Shiroabhyanga

Het hoofd bevat alle zintuigen en is verbonden met het denken. Vata wordt gestuurd vanuit onze hoofd. Olie is op zich al vata-verlagend, vandaar dat een Ayurvedische hoofdmassage een sterk ontspannende werking heeft. Nek, schouders en hoofd worden met de daarvoor bestemde warme kruidenolie gemasseerd. Goed bij haar-/hoofd(huid)problemen, verstopte sinusholten, hoofdpijn en stress.

Shirodhara

De meest luxueuze behandeling die er bestaat en de ultieme antistress-behandeling. Shiro betekent `hoofd`, dhara betekent `stroom`. Traditioneeel wordt deze therapie in Kerala gegeven door vijf masseurs. In mijn praktijk wordt deze gegeven door 2 masseurs. Eerst wordt het lichaam vierhandig (synchroon) gemasseerd. Daarna wordt de behandeling afgesloten met een constante hoofdbegieting van warme vloeistof dat uit de wiegende shirodharapot (die boven het hoofd hangt) langzaam over het voorhoofd stroomt. Heeft een diep ontstressende en meditatieve werking en geeft een reiniging van ons energetische lichaam. Goed inzetbaar bij gevallen van burnout, stress, mentale vermoeidheid of andere klachten aan het hoofd.

Hoofdbegieting (Shirodara)
Fotografie Suhaila Sahmarani

Vishesh

Dit is een activerende, diepe bindweefselmassage met veel minder olie dan bij de abhyanga. Er wordt gebruik gemaakt van stevige knedingen om zo diepliggende spanningen, toxines en onzuiverheden versneld uit het lichaam af te laten voeren. Werkt effectief bij pijnlijke, vermoeide spieren en zorgt weer voor zachtheid en flexibiliteit. De behandeling wordt gecombineerd met svedana om de effectiviteit te verhogen.

Pizzhichil

Een unieke ervaring voor bevorderen van zowel lichamelijke als geestelijke ontspanning. Het lichaam wordt gemasseerd en gebaad in een continue stroom van warme olie. De effecten zijn hypnotiserend; stress, pijn en zorgen worden weggewassen waardoor er diepe ontspanning overblijft.

Kaash

Deze behandeling bestaat uit unieke voetmassage met een klein schaaltje bestaand uit een legering van tin en koper. Door deze in combinatie met kruiden ghee in de voetzolen te masseren krijgt deze een diepgaand reinigend en ontspannend effect op het hele systeem. De behandeling is een combi tussen Indiase voetreflexologie, marmatherapie en massage en is uitermate geschikt bij mensen waarbij een volledige lichaamsmassage niet mogelijk is.

Pinda sveda (navarakhizi)

Massage met kruidenbuidels die medicinale rijstkruiden en speciale oliën bevatten. Hierbij wordt het lichaam een uur lang getamponneerd (´gestempeld`) en afwisselend gemasseerd. Deze behandeling versterkt het immuunsysteem, de spieren en stimuleert de bloedcirculatie. Goed inzetbaar bij vermoeidheid en verlammingsverschijnselen.

Garshan

Deze droge massage wordt gedaan met zijden handschoenen. Zeer geschikt voor mensen met een vette huid of overgewicht (kapha-typen) waarbij oliemassage minder geschikt is. Traditioneel wordt ze ook wel ingezet bij cellulitis.

Udvartana

Hierbij wordt een grove kruidenpasta op het lichaam aangebracht en daarna volgt een massage. Effecten: het verrijkt en tonifieert het lichaam waardoor de spijsverering wordt bevorderd, de huid een gezonder complexie krijgt en de spiertonus steviger wordt. Het verhoogt de bloedcirculatie waardoor vetafzetting en cellulitis worden afgebroken. Daarom wordt deze behandeling vooral aanbevolen bij afvallen en detoxen.

Effecten van Ayurvedische Massage

Masseren met olie heeft niet alleen een smerende werking, ze heeft daarnaast nog enkele andere werkingen afhankelijk van de eigenschappen van de soort olie. Ze werkt op alle lichaamsweefsels:

  • reinigend;
  • ontspannend;
  • verzachtend;
  • stimulerend;
  • voedend;
  • verfrissend.

Functie van Ayurvedische massage

  • ze stimuleert de bloedcirculatie;
  • ze verwijdert afvalstoffen;
  • ze voedt het centraal zenuwstelsel;
  • ze laat lichaam en geest ontspannen.

Voor wie en bij welke klachten is een Ayurvedische massage aan te raden?

De massage is af te stemmen op elk individu en elke omstandigheid, dat maakt de Ayurveda zo uniek. Dit kun je doen door de techniek aan te passen op de dosha’s (vpk) van de persoon die gemasseerd wordt, maar ook door omstandigheid, tijdstip en soort massageolie.

Wanneer is een Ayurvedische massage aan te raden?

De massage is zeer aan te bevelen rond de seizoenswisselingen (preventieve werking) maar ze kan ook ingezet worden bij veel voorkomende klachten als stress, oververmoeidheid, slaapproblemen, zwakte (niet te intensief), angst en depressie, huidproblemen, spijsverteringsproblemen. Aangeraden wordt om vooraf een Ayurvedische arts (vaidya) te consulteren zodat de klachten effectiever kunnen worden aangepakt.

Olie heeft een kalmerend effect op het lichaam. Het geeft een geborgen gevoel. Positieve effecten van de massage zijn op de lange termijn voelbaar. Ook geven mensen vaak aan te zijn ‘gereset’ na de massage.

Massagetherapie

Klassieke massage

Dit is een algemene vorm van massage en is in de eerste plaats bedoeld voor ontspanning en gericht op het bereiken van een aangename rust. Tevens kan in deze behandeling extra aandacht worden gegeven aan specifieke klachtgebieden (bijv. nek- en schoudergebied). De techniek bestaat o.a. uit tapotementen, strijkbewegingen, huidverschuivingen en lichte knedingen.

Voetreflexzonemassage (optie: hand- / hoofdreflexzonemassage)

Deze behandeling is niet alleen een weldaad voor de voeten, ook het gehele lichaam komt tot totale ontspanning. Reflexzones op de voeten en onderbenen worden met o.a. de speciale duimdruktechniek behandeld. Deze zones corresponderen met de verschillende orgaansystemen in ons lichaam. Op deze manier kunnen eventuele klachten indirect gelokaliseerd en behandeld worden.

Segmentale massagetherapie

Deze therapeutische massage is gebaseerd op het huidig wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het zenuwstelsel. Storingen in de orgaanfuncties kunnen leiden tot pijnklachten in de diverse spieren (triggerpoints of tenderpoints). Door diepgaand in te werken op de verschillende huidzones, spieren en het beenvlies worden de orgaanfuncties via het zenuwstelsel zodanig geprikkeld dat het zelfhelend vermogen wordt gestimuleerd.

Dorn-Breuss massage

Deze zachte vorm van therapeutisch behandelen richt zich specifiek op de wervels en gewrichten. Na één behandeling zijn er al positieve effecten merkbaar.

Waarbij kan de Dorn-Breuss massage helpen?

  • ter ontspanning/verzorging van de rug
  • bij verkrampte en pijnlijke wervelkolom
  • psychische klachten
  • chronische osteoporose
  • ziekte van Bechterew
  • ‘versleten’ wervels
  • reumatische pijn
  • artrose
  • ischias
  • ischialgie
  • chronische hernia
  • spit
  • rugpijn
  • pijn in het heiligbeengebied

Heb je belangstelling? Neem dan contact met mij op; ik informeer je graag over de mogelijkheden.